ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА при покупка на автомобил втора ръка

ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА при покупка на автомобил втора ръка

Безценни съвети при покупка на автомобил втора ръка

Много хора си купуват автомобили втора употреба с идеята да ги ползват поне няколко години. При подобна покупка обаче трябва да се внимава, защото е възможно очакванията на купувача сериозно да се разминат с реалността. Невинаги това, което виждаме, е реалност.

Проверка на техническото състояние на автомобила

За да ползва човек купения на старо автомобил безаварийно, трябва да се провери техническото състояние на въпросния. Колата трябва да се закара в сервиз, който е за препоръчване на бъде избран от клиента, а не от продавача. В този случай за прегледа заплаща потенциалния клиент, но така той ще се запознае с действителното състояние на колата, която купува. Чрез запитване към официален вносител на определената марка и модел може да се установи кога за последно е сервизиран и обслужван автомобила и да се провери дали километражът на возилото е реален спрямо годината на последния технически преглед, а това е едно от нещата, с които много често се злоупотребява. Не закупувайте автомобили, които са спрени от движение повече от две години – рискът е прекалено голям. Това са автомобили с голям пробег, технически неизправни и опасни за Вашето безопасно пътуване. Винаги търсете автомобили, които са минали технически преглед, не са спирани от движение и най-вече не забравяйте да разберете потенциала на годност за употреба на определената марка и модел, която всеки производител дава. По време на прегледа навярно ще стане ясно и за реалната стойност, в която винаги трябва да включвате разходите, за да се возите безопасно и безаварийно, състоянието и годината на производство на гумите, спирачните дискове и накладки, системите за безопасност в купето. Това ще даде възможност на клиента да поиска намаляване на цената, така че тя да достигане реалната стойност, ако все пак е избрал въпросното возило, или да се откаже от закупуването поради нерентабилност на сделката.

Доколко защитен е клиентът

При подписване на договор за покупко-продажба, в него трябва да е упоменат изминатият пробег и техническо състояние на автомобила към дадения момент или да се направи приемно-предавателен протокол, заверен от технически специалисти, който да е неразделна част от този договор. Така всеки един, който поема риск да закупи автомобил на старо, ще успее да гарантира до някаква степен своята инвестиция. По този начин Вие се защитавате от евентуална измама, защото в противен случай можете да се окажете в ситуация, в която се налага да дадете за ремонт много повече пари, отколкото сте дали за първоначална покупка.

На оглед с технически грамотен специалист

Друго важно нещо при избор на автомобил втора употреба е човек да бъде придружен от специалист, който наистина е технически грамотен и дори на пръв поглед може да направи реална преценка за годината на производство, техническото състояние и приблизителния пробег и, не на последно място, да даде приблизително реална оценка за пазарната цена.

За пример можем да дадем по какъв начин може да се направи първоначална оценка. Когато гледате визуално един автомобил, обърнете внимание дали просветът между гумата и калника е на нормалното разстояние спрямо всички останали от този вид, дали има разлика в износването на гумите, дали в момента, в който се качите в колата и хванете здраво с ръце волана, той е мек или твърд (винаги трябва да е твърд и да не може да се усуква), дали има видимо износване по педали, лост за скорости, степенки на прагове, дръжки на врати. И не на последно място, едно от нещата, които издават автомобилите с голям пробег, е състоянието на километража. Вгледайте се много внимателно дали той е силно зацапан и запрашен или визьора, който покрива приборите, е надраскан от много почистване. Също така на по-старите автомобили погледнете дали цифрите на километража са правилно подредени – ако те се разминават, значи има интервенции. И все пак не забравяйте, че това е един първоначален оглед, който не Ви гарантира нищо.

В заключение трябва да кажем: доверявайте се на технически грамотни специалисти, изисквайте документи за прегледа, за техническото обслужване, защото това е Вашата защита за безаварийно пътуване.

Related Post

thumbnail
hover

Годишни технически прегледи за мотоциклети, леки...

ГТП Ауто Груп се гордее със значителен опит в сферата на автосервизното обсл...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Висококачествено автосервизно обслужване в гр. София...

БРАТЯ ЕЛ ШЕЙХ се намира в град София и специализира в поддръжката и ремонта н...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Как да експлоатирате турбо-дизеловите двигатели

Правилната експлоатация на един автомобил е от голямо значение за продължит...

  • Публикувано от bgstart