Покупката на автомобил втора ръка е тънка работа

Покупката на автомобил втора ръка е тънка работа

Какво трябва да знаем при покупката на автомобил втора ръка? За какво непременно трябва да внимаваме при сделката? Германският автомобилен клуб АDAC дава съвети, чието спазване би ни спестило много ядове и главоболия.

Препоръки за всички, които търсят  автомобил втора ръка

Германците казват, че добрият съвет струва много пари. Очевидно това е по-различно при АDAC, тъй като в автомобилния клуб можете да получите напълно безплатно информацията, от която се нуждаете при покупката включително на употребявана кола.

На първо място много полезно е да погледнете годишната статистика на клуба за повредите сред марките автомобили и техните модели. От нея можете да си направите важни изводи за надеждността на колата, за която се интересувате. В този смисъл статистиката е добър индикатор и ориентир за бъдещите собственици.

Наричат ги “Жълтите ангели”

Реална ли е продажната цена?

Един пример: приемаме хипотетично, че сте си харесали Рено Лагуна на 5 години. Отваряте годишната статистика на АDAC и установявате, че в средния клас автомобили, където попада Лагуна-та, тя заема непрестижното 19-то място от общо 22 модела от средния клас. По-лошо от Рено Лагуна са се представили само Пежо 407, Форд Мондео, Форд Ес-Макс и Опел Вектра.

Второ: Разумно е да прочетете резултатите от тестовете, които Германският автомобилен клуб редовно провежда с автомобили втора ръка. От тях можете да си извлечете важна информация за техническите оценки на избрания автомобил, за развитието на модела, за очакваните разходи по поддръжката и слабите му страни.

Трето: Ако се питате дали продажната цена отговаря на състоянието и качествата на автомобила, използвайте безплатния калкулатор на Германската агенция за автомобилно посредничество, който ще откриете на интернет-страницата на ADAC: https://www.adac.de/

На следващо място обърнете внимание на краш-тестовете. Те ще ви помогнат да научите повече за нивото на сигурност – пасивна и активна – която предлага харесаният от вас марка и модел автомобил.

Разумно е и да направите пробно каране на колата, като не забравяйте преди това да се снабдите с т. нар. чек-листа за нещата, които непременно трябва да проверите по време на теста – точка по точка. Такива чек-листи предлагат всички бюра на ADAC.

Шесто: Сключете договор за покупко-продажба, който да отговаря на възприетите стандарти.

От ADAC ни препоръчват Фолксваген Туран 1.9 TDI

Важен ориентир в морето от предложения

И на последно място: ADAC често публикува списъци с препоръчителни марки и модели автомобили втора ръка в зависимост от цената, която сте готов да платите. Често те се оказват много полезно четиво и ви помагат да се ориентирате в морето от предложения, в което има и много подводни камъни. Ето какво откривам например в актуалната препоръка на Германския автомобилен клуб в клас малки и компактни автомобили до 5 000 евро:

Фиат Гранде Пунто 1.2 Active оглавява списъка с препоръчителните марки и модели; следват го Фолксваген Голф V 1.4, Мицубиши Колт 1.1, Опел Корса 1.2 и Сеат Ибица 1.4. В класа на семейните ванове на цена до 10 000 евро ADAC препоръчва следните марки и модели: Фолксваген Туран 1.9 TDI, Опел Зафира 1.9 CDTI, Рено Сеник 1.6 16V, Форд Фокус C-Max 1.8 и Мазда 5 също с 1.8-литров двигател.

Източник: www.dw.de/

Виж също

thumbnail
hover

Годишни технически прегледи за мотоциклети, леки...

ГТП Ауто Груп се гордее със значителен опит в сферата на автосервизното обсл...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Висококачествено автосервизно обслужване в гр. София...

БРАТЯ ЕЛ ШЕЙХ се намира в град София и специализира в поддръжката и ремонта н...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Как да експлоатирате турбо-дизеловите двигатели

Правилната експлоатация на един автомобил е от голямо значение за продължит...

  • Публикувано от bgstart