Как да експлоатирате турбо-дизеловите двигатели

Как да експлоатирате турбо-дизеловите двигатели

Правилната експлоатация на един автомобил е от голямо значение за продължителността на живота му. При експлоатацията на турбо-дизеловия двигател има няколко основни изисквания, които трябва да спазвате, за да бъде автомобилът ви в изправност. Именно на тях ще обърнем внимание в тази статия, както и на възможните проблеми, които биха могли да произтекат от неспазването на изискванията.

Важно е експлоатацията на подобен тип двигатели да се осъществява единствено с дизелово гориво и с моторно масло с високо качество, без каквито и да е добавки към тях. В противен случай некачественото масло би могло да се превърне в причина за износване на компонентите на двигателя.

След като двигателят се запали, нужно е да се остави за няколко секунди да поработи запален, защото така налягането на маслото може да достигне до турбината. Ако не спазвате това изискване, би могло да се стигне до проблеми при работата на турбината.

Когато сменяте предавката, има препоръчителни стойности, които е добре да спазвате. Към горната предавка – при студен двигател – е добре да осъществявате смяна, когато достигнете до 2000 об/мин. При средно загрял двигател може да сменяте към горна предавка при 2500 об/мин. Когато двигателят е достигнал до нормална температура, тогава няма ограничение.

В случай че автомобилът е каран на бързи обороти за един по-дълъг период от време, наложително е да изминете няколко километра спокойно, без да превключвате на високи обороти. Друга възможна алтернатива е да спрете, като оставите двигателя да работи поне няколко минути. Турбината се нуждае от постепенно охлаждане. Ако не й го осигурите, маслото по компонентите на турбината се превръща в сажди. Това би било предпоставка за ремонтни дейности.

В случай че в процеса на експлоатация на дизеловия автомобил имате нужда от професионален съвет, можете да се свържете със специалистите от дизелов сервиз Bosch Diesel– Варна. В сервизът ще получите необходимото внимание, както и качествено обслужване.

 

Виж също

thumbnail
hover

Висококачествено автосервизно обслужване в гр. София...

БРАТЯ ЕЛ ШЕЙХ се намира в град София и специализира в поддръжката и ремонта н...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Еволюция на автомобилите

Век на автомобилни иновации Днес животът ни би бил немислим без автомобилит...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Какво издава цветът на колата ви...

Често си мислим, че нашите избори са съвсем произволни и случайни, но истинат...

  • Публикувано от bgstart